Nieuwe BMW R 1200 RT

(Bron BMW Group PressClub Nederland)

München/Rijswijk. De nieuwe BMW R 1200 RT zet de norm in het toersegment met een ongekend hoog comfortniveau en sportieve prestaties. Dit is een van de meest dynamische motoren in zijn klasse dankzij het volledig nieuw ontworpen hoofdframe en het watergekoelde boxerblok, dat eerder dit jaar debuteerde in de BMW R 1200 GS. De strak en elegant gestileerde kuip biedt optimale bescherming. De uitgebreide standaarduitrusting omvat onder meer Automatic Stability Control (ASC). Nieuw en uniek zijn de optionele rijdersassistentiesystemen Hill Start Control en Schakelassistent Pro, een noviteit die schakelen zonder koppeling mogelijk maakt. De nieuwe BMW R 1200 RT wordt leverbaar in februari 2014 vanaf € 19.400.

De RT-modellen van BMW Motorrad zijn al jaren een begrip in het toersegment. De nieuwe BMW R 1200 RT heeft alles in huis om die reputatie verder uit te bouwen. BMW Motorrad heeft het comfort naar een zeer hoog niveau getild. De BMW R 1200 RT rijdt sportiever door een krachtigere motor en de wegligging en handling zijn verder verfijnd. De basis van de nieuwe RT is het boxerblok, dat eerder dit jaar werd gepresenteerd in de BMW R 1200 GS en BMW R 1200 GS Adventure. De motor levert een topvermogen van 92 kW (125 pk) bij 7.750 toeren per minuut. Het maximumkoppel bedraagt 125 Nm bij 6.500 toeren per minuut. Een combinatie van olie- en waterkoeling (voor de heetste delen in de cilinderkoppen) zorgt voor een gezonde bedrijfstemperatuur. Versnellingsbak en koppeling met natte platen zijn geïntegreerd in het motorcarter. De cardanaandrijving zit nu aan de linkerkant. De motor van de BMW R 1200 RT is voorzien van een krukas en een dynamo met een grotere massa dan die van de BMW R 1200 GS. Dit is gedaan voor een soepeler gasreactie en een rustiger motorloop. De wat langere eindoverbrenging zorgt dat de motor ook wat minder toeren maakt.

Hill Start Control
De BMW R 1200 RT is standaard uitgerust met Automatic Stability Control (ASC). Dit systeem voorkomt doorslippen van het achterwiel. Er is keuze uit de standen ‘Rain’ en ‘Road’. Optioneel is de Rijmodus Pro met de stand ‘Dynamic’ en de nieuwe Hill Start Control, een functie die vanuit stilstand wegrijden op een helling vergemakkelijkt.

Schakelen zonder koppeling
Met de BMW Schakelassistent Pro gaat schakelen comfortabeler en sneller. Het is een compleet nieuw systeem. Op- en terugschakelen kan zonder de koppelingshendel in te knijpen. Bij het bedienen van het schakelpedaal regelt een elektronisch brein het ontkoppelen en het gas. Het wisselen van versnelling gaat daardoor buitengewoon soepel.

Nieuw frame
Nieuw is het frame waaraan de beproefde BMW Telelever voorwielophanging en de BMW Paralever achterwielophanging zijn bevestigd. Dit frame bevordert de stabiliteit van de nieuwe BMW R 1200 RT. Met het optionele BMW Motorrad Dynamic ESA systeem (Electronic Suspension Adjustment) zijn het weggedrag en de vering optimaal af te stemmen op diverse rij-omstandigheden, wegcondities en de belading van de motor.

Gestroomlijnd
De gestroomlijnde kuip van de nieuwe BMW R 1200 RT draagt bij aan de stabiliteit. De nieuw ontworpen en elektrisch in hoogte te verstellen kuipruit biedt een uitstekende bescherming tegen de wind. Veel aandacht is geschonken aan de ergonomie en de zitpositie. Om de handling ook voor wat kleinere rijders te verbeteren zijn de handvatten, voetsteunen en het zadel 20 mm lager geplaatst dan die van de vorige BMW R 1200 RT. De koplampunit lijkt sterk op die van de BMW K 1600-modellen. LED-dagrijverlichting is als optie verkrijgbaar.

Instrumentarium met kleurendisplay
De cockpit van de BMW R 1200 RT omvat een compleet nieuw instrumentarium. Een TFT-kleurendisplay van 5,7 inch geeft informatie weer van onder meer de standaard gemonteerde boordcomputer. Verder omvat het instrumentarium een analoge snelheidsmeter en toerenteller. Af fabriek is een audiosysteem leverbaar in combinatie met de innovatieve multi-controller-ring bij het linkerhandvat, zoals dat debuteerde op de BMW K 1600-modellen.

De nieuwe BMW R 1200 RT wordt leverbaar in februari 2014 vanaf € 19.400.

Klik HIER voor alle foto's van de nieuwe R 1200 RT

Naar boven